Βασιλική Λάζου


Στοιχεία

  • Βαθμίδα: Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) 

  • Γραφείο: Εγνατία 46, 1ος όροφος

  • E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Τηλέφωνο: 2310 991961

  • Ώρες Συνεργασίας: Χειμερινό εξάμηνο - Τετάρτη: 18:30-19:30 και Πέμπτη: 12:15-13:15

Διδασκόμενα Μαθήματα

  • Ρωσική Επανάσταση και Σοβιετική Εξουσία

  • Ασύμμετροι πόλεμοι, «λαϊκοί» πόλεμοι

  • Πολιτικές και Πρακτικές Καταστολής στον Σϋγχρονο Κόσμο

  • Ενεργειακοί Πόροι και Πολιτική: Από τον 19ο στον 21ο αιώνα

  • Η Έννοια της "Εθνικοφροσύνης": Ιστορία, Ιδεολογία και Πολιτική Πρακτική

Βιογραφικό

Η Βασιλική Λάζου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ στη Μ. Βρετανία,  με αντικείμενο την προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Υποστήριξε τη  διδακτορική της διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2012 έως το 2015 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.

Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και τον Τύπο. Διατέλεσε επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και Documento. Υπήρξε μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ). Εργάστηκε 15 χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη διετία 2015-2017 στον Τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. 

Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις της Κατοχής και του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές. Μέσα από την ερευνητική της εργασία έχει αξιοποιήσει  ανεξερεύνητο έως τότε αρχειακό υλικό, κυρίως στρατιωτικά και δικαστικά αρχεία.

Είναι συγγραφέας της μονογραφίας «Η επιβολή του κράτους. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Ταξιδευτής και συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Κατοχική βία 1939-1945. Η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία», εκδόσεις Ασίνη 2016.

Για κατάλογο δημοσιεύσεων: http://www.biblionet.gr/author/76355

Copyright © 2020 omikron.tv